Blog

NAAR OVERZICHT

 

30 day squat challenge

 

Een paar keer per jaar zie ik de ’30 day squat challenge’ weer circuleren op social media. Ik ben echt een grote voorstander van compound oefeningen met lichaamsgewicht, omdat deze oefeningen altijd en overal uitgevoerd kunnen worden, functioneel zijn en vaak ook veel energie verbruiken. En misschien wel een van mijn favoriete oefeningen is de squat. Ik bedoel: je activeert er echt bijna je hele lichaam mee. En dan vooral je bovenbenen en billen. Dit is ook een van de redenen waarom deze ‘challenge’ bij vrouwen zo populair is geworden.

Er zijn veel variaties mogelijk, maar het varieert van 50 squats op dag 1 tot 250 squats op dag 30. Het is natuurlijk fantastisch als mensen meer activiteiten in hun dag patroon implementeren, maar de ’30 day squat challenge’ zal weinig tot niets bijdragen aan de vooraf gestelde doelstelling (deze is vaak: afvallen).

 

Tegenwoordig hebben veel mensen een zittende leefstijl ontwikkeld, waarbij ze vanuit hun bed zich moeten slepen naar de auto, van de auto achter hun bureau kruipen en weer terug in de auto naar huis en daar weer ‘uitgeput’ op de bank ploffen. Van al dat zitten worden je heupen en benen ontzettend stijf en je billen inactief.   

 

Deze ‘kantoorbewoners’ zitten gemiddeld zo’n 7 uur per dag op hun billen. Denk je eens in, dat het  lichaamsgewicht op je bureaustoel constant druk uitoefent op je billen en hamstrings. Dit betekent dus druk en warmte voor een bepaalde tijd (op deze manier maken we ook panini’s). Hierdoor worden de omliggende weefsels stijf en het risico op klachten en pijnlijke ongemakken neemt toe.   Deze mensen staan vaak op uit de bureaustoel en moeten zich eerst even uitrekken en de heup buigen, voordat ze verder kunnen. Dit is dus geen goed teken!

 

Maar even terug naar de ’30 day squat challenge’. Wanneer je dus zeer zwakke billen, bovenbenen, onderrug, een slecht heupmobiliteit en weinig lichaamscontrole hebt om technisch een goede squat uit te voeren is het dus ook helemaal niet verstandig om te starten met 50 squats op dag 1. Mijn advies is om een deskundige (bijvoorbeeld een Personal Trainer) je te laten helpen bij deze techniek en te starten met 10 squats met de juiste uitvoering. En is het je doelstelling om van die mooie ronde en gespierde billen te krijgen; ga dan niet 250 squats maken, maar zorg dat je in plaats van herhalingen juist gewicht toevoegt aan je squats. 

 

En misschien nog wel belangrijker voor je doelstelling is om eens een kritische blik te werpen in je broodtrommel… ;-)