Ga toch weg met je sapkuur!

 

Je hebt vast wel eens gehoord van een ‘sap-dieet’ of ‘juice-fast’. Deze worden als sapkuur of detox voor je lichaam aangeboden. Deze detox kuren zouden je lichaam reinigen van allerlei gifstoffen en afval opgeslagen in je lichaam en je organen hierdoor beter functioneren zodat je met gemak 100 jaar oud kunt worden.

 

De beloofde wonderen van een juice-fast kloppen niet met wat er in werkelijkheid in je lichaam gebeurt. Dat je lichaam alle gifstoffen afvoert en zich reinigt door groentesapjes is de wereld in geholpen door iemand die totaal geen verstand heeft van hoe je lichaam werkt. De enige echte ‘schoonmaak’ gebeurt op cellulair niveau en heet: ‘autophagy’. De manier waarop je lichaam regenereert en hersteld.

 

Autophagy helpt je om te herstellen van blessures, zorgt voor een goed functionerend brein, bij het opbouwen van spiermassa en bij het verliezen van vet. Het helpt je zelfs bij het lopen en ademen

Dagelijks vinden er miljoenen reacties in je lichaam plaats. Sommige van deze acties en reacties zorgen voor schade in, en aan je lichaam en net als bij ieder ander materiaal dat dagelijks gebruikt wordt is er sprake van ‘slijtage’. Gelukkig is je lichaam gemaakt voor deze omstandigheden en kan het zichzelf prima repareren en herstellen als er iets niet optimaal functioneert.

 

Wat gebeurt er nou eigenlijk als je lichaam sloom en lui is en de interne schade niet meer kan repareren? Dus wanneer die werkers in je lijf ‘de mitochondriën’ ofwel ‘de powercentrale van je cellen’ niet meer kunnen repareren? Dan heb je problemen. Gelukkig heeft je fantastische lijf een ingebouwd ‘reinigingssysteem’ dat 24 uur per dag en zeven dagen per week actief is. En ik heb het niet over je lever of je nieren. Ik bedoel die super grondige reiniging die op cellulair niveau plaatsvindt.

 

De reiniging die ver buiten het bereik van een sapkuurtje met wat extra citroensap gaat.

 

Een echte detox of lichaamsreiniging

Autogaphy is een proces dat plaatsvindt in je lichaam en verantwoordelijk is voor ‘het uit elkaar halen en repareren van defecte orgaancellen, membranen en eiwitten’.

 

Sommige van de miljoenen reacties veroorzaken schade, net zoals autobanden slijten naarmate de kilometerstand oploopt. Anders dan bij een auto heeft je lichaam zijn eigen ingebouwde reparateurs die deze schade kunnen herstellen. Zonder deze ‘monteurs’ kan je lichaam zichzelf niet repareren, bijvoorbeeld bij beschadigde mitochondria. Zonder de monteurs is het pas ‘giftig’ voor je lichaam.

 

De reden dat je er waarschijnlijk nog niet van gehoord hebt is dat het in geen enkel dieet voorkomt en nergens, marketing technisch gezien, extra sales oplevert. Een aaneenschakeling van dit soort cellulaire beschadigingen aan mitochondria zorgt voor meer schade in en rondom de cellen. Dit proces zorgt voor een versnelde veroudering en is de oorzaak van vele vormen van chronische ziektes.

 

Hou jezelf niet voor de gek door te denken dat je na een sapkuur van een paar dagen je lijf volledig hebt gereinigd van alle gifstoffen. Zorg dat je gedurende je hele leven voor je lijf zorgt en daar bewust voor kiest. Hoe ‘gezond en bewust’ is jouw leefstijl eigenlijk? Denk goed na wat je in je mond stopt en wat je in de supermarkt allemaal in die boodschappenwagen mikt. Dan heb je veel meer kans om met gemak 100 jaar oud te worden!

 
 
LAPT Conventie
LEES MEER
YOUR FUTURE PT CAREER
LEES MEER
FLEX MODEL
INSCHRIJVEN