Blog

NAAR OVERZICHT

 

 

Het einde van het jaar komt weer in zicht en nu zou je jezelf kunnen afvragen:

 

'Was dit een van mijn beste jaren tot nu toe?'

Als je eerlijk bent tegen jezelf en het antwoord is ‘Nee’ dan moet je jezelf afvragen 'Waarom niet?'

 

Wanneer de jaarwisseling dichterbij komt, wordt er steeds meer gesproken over veranderingen. Nieuwe doelstellingen, soms complete buitensporig en zonder plan van aanpak. Wat ik eigenlijk het meest vreemde vind, is het feit dat we ieder jaar nieuwe voornemens hebben en er niets mee opschieten. Statistisch gezien mislukt namelijk 90% van alle goede voornemens…

De top 10 meest voorkomende voornemens zijn:

 

 1. Afvallen
 2. Meer tijd besteden met vrienden en familie
 3. Stoppen met roken
 4. Minder uitgeven en meer sparen
 5. Meer bewegen, naar de sportschool
 6. Meer genieten van het leven
 7. Beter plannen van afspraken
 8. Gezond & fit blijven
 9. Iets nieuws willen leren
 10. Meer doen om ook anderen te helpen

 

Allemaal mooie voornemens, maar zonder plan en strategie over hoe we het willen bereiken komen we nergens…

 

‘Unless commitment is made there are only promises and hopes, but no plans.’

 

Na bijna 10 jaar als Personal Trainer en coach mensen te hebben begeleid in gezondheid en fitness, ben ik het proces van het maken van doelen met een plan steeds meer gaan waarderen. Wat begint als een simpel gesprek, eindigt vaak in een confronterende zelfreflectie. Met als belangrijkste vraag: wat is jouw why?  

 

Als we hier verder over nadenken, gaat het vooral om wat je moet doen om je gedrag en gewoontes te veranderen om écht doelstellingen te behalen.

 

Als we antwoorden vinden op deze vragen, kunnen we onze doelen en voornemens omzetten naar een succesvol plan. Dan worden onze doelen namelijk gedreven door passie en dat is precies wat ons zal blijven pushen om onze doelen te bereiken.

 

Na het nemen van de eerste moeilijke stap, is het belangrijk jezelf te omringen met positieve mensen die jou steunen en helpen bij het bereiken van je doelstelling.

 

Het vastzetten van een doelstelling is heel erg belangrijk. Volgens enquêtes zijn de volgende 4 categorieën waarin de goede voornemens passen:

 

 1. Zelfverbetering of educatie, gerelateerd aan je goede voornemen (47%)
 2. Gewicht gerelateerd (38%)
 3. Geld gerelateerd (34%)
 4. Relatie gerelateerd (31%)

 

Dit klinkt waarschijnlijk allemaal heel erg bekend, mij ook! Vorig jaar wilde ik bijvoorbeeld graag meer lezers en aandacht voor mijn blogs en social media creëren. Dat staat prima bij educatie en relatie gerelateerd. 

 

Het bereiken van dit doel deed ik zo:

 

 1. Bepaal je doelstelling: visualiseer hoe je jouw doel gaat behalen. Schrijf het op, laat het door anderen lezen en evalueer je doel regelmatig.
 2. Start with the end: je hebt een doel en nu is het tijd om alle mogelijk denkbare obstakels onderweg  gaat bedenken. Geen zorgen dit ga je nog vaak aanpassen. Mijn tip? Enjoy the ride ;-)!
 3. Vraag om hulp: Steun van je omgeving is een krachtige motivatie. Deel je doelstelling met je familie, vrienden en collega’s. Vooral de personen die dichtbij je staan willen natuurlijk graag dat jij zal slagen in het bereiken van je doelstelling. Vraag ze om je te helpen bij het behalen van deze doelstelling, dat doen ze namelijk graag!

 

What’s stopping you?

Wat houdt je nog tegen op van 2016 straks het beste jaar tot nu toe te maken? Als je bovenstaande tips gebruikt behoor jij straks toe die kleine groep mensen die hun goede voornemens wél halen!

 

What you’re supposed to do, when you don’t like a thing, is to change it. If you can’t change it, change the way you think about it. Don’t complain.’